Surpriza acestei primăveri a fost acest city break la Budapesta. Alegerea a fost a soțului meu să mergem în această călătorie, dar nu oricum, ci cu Railjet( un tren de mare viteză al austriecilor) din München până la Keleti (gara centrală din Budapesta). Au fost 2 dintre experințele pe care nu le vom uita curând. Călătoria a durat 6h și 50 minute München Hauptbahnhof pe o distanță de 690 km.1. Szechenyi Chain Bridge – Podul cu lanțuri din Budapesta este un pod suspendat ce traversează Dunărea făcând legătura între Buda și Pesta, părțile de vest și de est ale orașului Budapesta, capitala Ungariei. Proiectat de inginerul englez William Tierney Clark, el a fost primul pod permanent construit în Budapesta peste Dunăre și a fost deschis în anul 1849.

Szechenyi Chain Bridge

2. Castelul lui Buda(în maghiară Budai Vár) este un castel istoric al regilor ungari din Budapesta, Ungaria. În trecut a fost denumit și Palatul Regal (Király-Palota) și Castelul Regal (Királyi Vár). Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea pe marginea de sud a dealului aproximativ în locul unde se află astăzi, în apropiere de Sectorul Castelului (Várkerület), care este faimos pentru casele și edificiile publice medievale, baroce din secolul al XIX-lea. Este important de reținut că trăsăturile arhitecturale actuale sunt complet diferite de cele originale, din cauza nenumăratelor restaurări și a remodelărilor efectuate ca urmare a numeroaselor lupte de-a lungul secolelor. 

Budai Vár

3. Podul Libertății (în maghiară Szabadság híd) este un pod peste Dunăre din Budapesta, care leagă Buda și Pesta. El este al treilea pod public sudic din Budapesta, localizat la capătul sudic al centrului orașului.

Szabadság híd

4. Podul Elisabeta (în maghiară Erzsébet híd) este un pod peste Dunăre din Budapesta, legând Buda și Pesta. Podul este situat în partea cea mai îngustă a Dunării din zona Budapestei, cu o lățime de numai 290 m. El este numit după regina Elisabeta(Sissi), o regină și împărăteasă populară a Austro-Ungariei, care a fost asasinată în 1898. Astăzi, marea ei statuie de bronz se află la baza dinspre Buda a podului, în mijlocul unei mici grădini. Spre deosebire de Podul Franz Joseph (în prezent Podul Libertății), podului Elisabeta nu i-a fost schimbat numele în timpul Ungariei comuniste.

Erzsébet híd

5. Clădirea Parlamentului Ungar (în maghiarăOrszágház sau Magyar Országgyűlés) este sediul Adunării Naționale a Ungariei, una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria și o destinație turistică populară din Budapesta. El se află în Piața Kossuth Lajos (în maghiarăKossuth Lajos tér), pe malul stâng al Dunării. Parlamentul din Budapesta este în prezent cea mai mare clădire din Ungaria.

Országház

6. Basilica Sfântul Ștefan este cea mai frumosă și importantă din Ungaria. Noi am ales să urcăm în turn să vedem panoramicul orașului, costă foarte puțin aproximativ 4euro/pers.

Szent István Bazilika

7. Piața centrală din Budapesta ( Kozponti Vasarcsarnok) este căutată de turiști, iar noi am reușit să o vizităm ăn ultima zi, deoarece este deschisă până la ora 17:00, iar duminica este închisă. Aici se poate mânca tradițional unguresc și se pot cumpăra tot felul de cadouri locale: de la mâncare până la haine.

8. Roata din Budapesta – Budapest EYE ( 65 m height) a fost inaugurată în 2017 și este aproape de Palatul Parlamentului, în centru.

Budapest Eye

9. Plimbare cu tramvaiul pe valea Dunării – o alegere faină pe care am ales-o în zilele în care a fost ploaie și totuși nu am vrut să stăm în casă. Orașul are pus la punct sistemul de transport, impresionant de altfel, deoarece are și multe conexiuni cu bus-uri, tramvaiele cu metroul, ș.a.m.d. Am ales intenționat linia 2, deoarece se vede foarte bine Palatul Parlamentului și cealaltă parte de peste Dunăre.

10. Langoș cu brânză și smântână – o bombă calorică din atracțiile culinare ungurești, pe care am testat-o, e mare și este pentru 2 persoane. Pe lângă gulaș, aceasta îmi reamintește de copilărie, când mergeam la Timișoara, unde se face această specialitate.

Lángos

Acestea fiind spuse, v-am oferit câteva ponturi din cele trăite în acest oraș care te surprinde de când pășești pe meleagurile lui. Un oraș al constrastelor de tot felul..orașul pe care a pus piciorul și amprenta Buda, austriecii, rușii, turcii de-a lungul istoriei. Este ajutat de Dunăre să fie și mai interesant, având cele 9 poduri care o străbat. Cred ca mi-ar mai trebui 2-3 vizite să pot vizita alte top 10 chestiuțe…repet acest oraș a fost o surpriză cu o multitudine de surprize, mi-a plăcut în așa hal încât în 3 zile am mers 50 km pe jos, am testat 5 poduri, și la deal și la vale.

Pozele sunt făcute de mânuța mea,

Pe curând,

Mădălina Spîrleanu

About the author

Madalina Spirleanu(http://madalinaspirleanu.com) -

Similar Posts

Leave a reply

required*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.